Ofta pratar vi alldeles för mycket med hunden,

den förstår inte vad vi säger,däremot känner dom av röstläget

om vi låter arga eller snälla på rösten.

Så ens sinneläge är mycket viktigt om man vill förmedla något till sin hund.  Den känner av direkt vilket humör husse eller matte är på, så av den anledningen är det av stor vikt att man själv är på ett bra humör och att man på ett positivt sätt och lungt röstläge förmedlar vad man vill lära sin hund eller valp.

För inte vill vi gå till ett jobb med en chef som är på dåligt humör och då kan även vi ha svårt att ta till oss vad han vill förmedla till oss, men om chefen däremot är på ett bra humör så tycker vi däremot att det är mycket trevligare och tar lättare in vad han vill säga och ev lära ut till oss.

Så den liknelsen kan man ha lite i åtanke när man tränar sin hund.

Så använd kroppsspråket i din träning, den tål att man tar den lite i örat om den bär sig illa åt eller gör något som inte är OK.. istället för att man försöker muntligen att tala om vad som inte var OK. 

All hundträning skall vara possitivt  för hunden... men det gör ju inte att man inte kan ta tag i sin hund och korriger på ett mer handfast sätt..det är inget hunden tar skada av eller mår dåligt av,  tvärt om så visar du att här har jag sista ordet och det är jag som sätter upp reglerna.

Så man kan t.ex ta det här med kloklippning..om hunden bits,sprattlar och rent ut sagt lever jävel, så slutar många att klippa? vad visar man då och förmedlar till hunden?  Jo att man låter hunden få sista ordet...

(Givetvis finns det tillfälle då man kan ha svårt för att klippa klor, man knske har dålig syn, eller man känner sig osäker på att klippa klorna då kan man givetvis låta någon kunnig person göra det)

Är man däremot lite mer handfast och klipper färdigt trots att den sprattlar och kanske har en herrans många ljud för sig och inte efteråt gör någon affär av det..då förstår hunden att det är matte/husse som har sista ordet.

Och till sist en Chihuahua behöver lika mycket regler och konsekvens i sitt uppfostrande som t.ex mina Dobermann.. det är min bestämda uppfattning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17 feb 2015