Rex – på väg att bli specialsökshund 2007

Reportage som gjordes till Svenska Dobermannklubbens tidning i samband ned att vi gick specialsökskurs i vårat fall med inriktning på Gas Och Läcksök

 

 

Efter att ha funderat länge på vad vi skulle hitta på med Rex, som är en arbetsglad dobbishane på 3 år (Enthrone Sir Edgar) och kommer från kennel Kings & Queen’s i Gråbo utanför Göteborg, fastnade vi för att specialsök kanske vore något för honom. Nosarbete är det han gillar mest, han har gjort i från sig mycket bra på spårkurserna vi gått med honom på grund av att han är så lugn av sig och mentalt stark. Han bryr sig inte om att andra hundar i stort sett går över honom bara han får nosa, så det är en liten “Ferdinand”. Han är kanske inte den som står på tå för att jobba på apellplanen, men som sagt på tå står han däremot när det är dags för spår! Och till specialsök har han däremot visat sig vara som klippt och skuren för!

Huncampus ligger i Hällefors, en liten ort ca 6-7 mil norr om Örebro i Närke. Anläggningen är belägen i ett mycket naturskönt och vackert område, med många möjligheter till olika fritidsaktiviteter (olika vildmarksaktiviteter). Förutom specialsöket tränar jag Rex i tävlingslydnad och spår. Vår sex månaders tik Tindra (Calistas Timandra) har vi också börjat så smått med att träna på specialsök. Annars står det mest lydnad och spårkurs på hennes schema och siktet är inställt på en start i lydnadsringen i vår. (Det lär bli hon som får ta hand om brukset!) Dessutom kör vi ofta på utställning, är med på olika träningsläger och så blir det årligen kennelläger hos uppfödaren.
Specialsök är ett jätteområde, men för att nämna några, så är det till exempel narkotikahund, mögelsökshund, brandhärdshund, barnsökshund, gas och läcksök, id-sök, olika former av sök efter miljögifter och malmletarhund. Listan kan göras otroligt lång och det är ett område som utvecklas hela tiden. Våra hundars näsor är fantastiska och det dyker upp nya ämnen hela tiden där de kan göra nytta i vårt samhälle. Ett av de senaste projekten som ligger i startgroparna är att kunna spåra parkinsons hos människor. Det är ju redan känt att det går att spåra cancer med hjälp av hundar. Rex och jag kommer att inrikta oss på gas- och läcksök samt bärnsten.

 

Till höger på bild den mycket kompetenta Stig Meier Berg från Norge, och med honoms som lärare så var det precision ända ut i fingertopparna..honon rekomenderar jag varmt.

Tjänster till exempelvis campingplatser och leta läckor i förebyggande syfte.
Hundcampus utbildning är upplagd så att man först går en grundkurs över en helg. Detta för att se om det är något som passar, både vad det gäller sin hund som en själv plus att lärarna och kursledarna kan skapa sig en bild av hundens och förarens potential. Sedan måste man fundera igenom ekonomin. Utbildningen är ettårig och den kostar 23 000 kronor. Men när beslutet är taget är det bara att köra på. Hundcampus har en mängd olika former av dressörutbildningar, yrkesutbildningar, kurser i etologi, problemhundslösning, mental träning och mycket mer. Är du intresserad är det bara att gå in på www.hundcampus.se så hittar du massor av information.

På den ettåriga utbildningen som jag har valt, går man antingen två dagar plus ankomstdagen en gång i månaden eller så går man utbildningen på långdistans. Vi har valt långdistans och det innebär att vi tränar i Hällefors under fyra dagar inklusive ankomstkväll varannan månad. Utbildningen är upplagd med fem träffar på Hundcampus plus att vi får med oss läxor hem som man tränar på och även uppgifter via e-learning.

Så här långt kan jag bara säga att det är intensiva dagar med mycket praktisk träning samt varvat med teori. Huvudlärarna är de mycket kompetenta och trevliga
Lars Fält, Lennart Wetterholm
samt Tobias Gustavsson som alla
har en gedigen kompetens vad det
gäller specialsök och hundar generellt.
De är lärare som verkligen
kan göra en lektionstimme spännande
och lärorik. Givetvis är det
fler mycket duktiga instruktörer
på utbildningen, så en stor eloge
till alla...

 

 

  


Boendet är praktiskt på det närliggande vandrarhemmet
Älghornet, eller på Hällefors gästgiveri. Båda ligger vägg i vägg med Hundcampus. Nu ska man ju inte tro att man är färdigutbildad efter denna kurs, utan nu är det i första hand “Hönan som behöver bli smart” som Lennart Wetterholm utrycker det. Med det menar han att det är jag som förare som behöver lära mig att läsa hunden samt lära in en bra belöningteknik till exempel men också att lära sig hur jag lär in respektive släcker ut ämne. Detta går mycket snabbt när man gör det på deras träningsplattformar och träningsbanor.Vi är ca åtta deltagare uppdelade i två grupper så blir träningen mer effektiv (inte så mycket väntan) eller som denna gång löptikar i en grupp och hanarna i en grupp. Rent generellt är det duktiga deltagare som verkligen engagerar sig i träningen. Nu är det ju ingen tävling, utan var och en tränar utifrån hur långt man själv kommit i sin träning. Det är ju olika raser samt ålder på hundarna, så det säger sig själv att man kommit olika långt. Jag tycker det är extrakul att det är en dobermann till på kursen. Matte heter Madeleine Karlsson och hon har en dobbistik. Sedan är också kul för att tiken är en halvsyster till Rex.


I stora drag går träningen ut på att man tar hunden från exempelvis bilburen och går lugnt och sakta in till labbet, där man sätter hunden nedanför plattformen. Därifrån ska han gå lugnt upp på plattformen där man kommenderar “sitt”. Framför hunden står det massor av burkar. Efter att hunden satt sig och kommit i position, går föraren och ställer sig på motsatt sida om hunden, där man med hjälp av en spak kan flytta burkarna i sidled. Där är även en klicker monterad så jag kan klicka och släppa ner en godbit var gång han sniffar på rätt burk. Målet är att få Rex att dröja kvar längre och längre vid rätt burk, sedan avslutar man söket med till exempel kommandot bryt och sitt. Sedan går jag runt och tar ner hunden lugnt och sansat. I vårt fall är burken fylld med en liten mängd te. Tar Rex fel burk av de fem han kan välja att sniffa på får han ingen belöning. Det låter enkelt, men det är frågan om en väldig tajming. Och bara det är en konst att lära sig så jag bara belönar när Rex verkligen har nosen vid burkens hål och inte på burkens sidor eller att han nosar på godisrännan. Det är hur lätt som helst att belöna fel beteende.

 


Kontakten mellan hund och förare central och på Hundcampus arbetar man med positiv belöning det vill säga hunden ska utföra ett beteende för att han förväntar sig en belöning för beteende. Det gör att inga fysiska korrigeringar förekommer och inte hellre någon dominans (om man kan använda det ordet) i träningen. Därför arbetar vi mycket med kontakt.

 

Dobbisar har ju mycket spring i benen och arbetsglädje, så själv får jag lägga mycket jobb på att Rex ska kunna gå lugnt och sansat från bilen och in i labbet. Han älskar träningen och blir så ivrig eftersom han vet vad som väntar. Så bara den saken har vi fått träna själva på efter det att dagens övningar är slut, och det är ju fritt fram för deltagarna att träna själva på t e x plattformen, eller torrträna utan hund, vilket är ett effektivt sätt att träna in sin belöningsteknik samt motorik.
Efter att den ettåriga utbildningen är avslutad kan man gå vidare, men då till en betydligt lägre kostnad eftersom man kan träna själv och inte behöver så mycket lärarstöd. Ja, jag skulle nog kunna fylla ett antal sidor och säkert hela tidningen om vi skulle gå in och specificera de olika momenten, men det här är i alla fall en utbildning som vi varm kan rekommendera. Den är skiljer sig vida från andra utbildningar och den ger mig och Rex otroligt mycket rolig träning.
Kontakta gärna Hundcampus eller kontakta oss så kan vi gärna berätta lite mer. Du når mig på rex.von.berger@tele2.se. Till sist önskar vi alla en skön höst och lycka till på allt ni företar er med. Hälsningar Sören, Lena, Rex och Tindra

Foto: Madeleine Karlsson

           

31 jan 2015